Algemene tekst lichaamsgericht
Je bent vast wel bekend met uitspraken als ‘niet lekker in je vel zitten’, ‘ik ben vastgelopen’, ‘een brok in de keel hebben’, ‘tanden op elkaar houden’, of ‘op je tenen lopen’. Deze uitdrukkingen geven aan dat er iets vast zit in het lichaam, maar waar geen aandacht aan wordt besteed. Er is geen tijd voor, er zijn belangrijkere dingen te doen, of we hebben gewoon geen zin om de confrontatie met onszelf aan te gaan.
Maar wat doet al die opgekropte spanning met jouw lichaam? Wat gebeurt er op lange termijn als jij je kaken constant op elkaar houdt of die brok in je keel blijft wegslikken? Als je dergelijk gedrag maar lang genoeg volhoudt, beschouw je het op den duur als normaal. Voor je het weet is die knoop in je maag onderdeel van je persoonlijkheid geworden. Het lichaam reageert, het voelt niet meer goed en vaak doet het pijn.
Alles wat je in het leven meemaakt doet fysiek iets met je, of dit nu positieve of negatieve gebeurtenissen zijn. Dit proces begint al van kinds af aan. invloed op onze lichamelijke gezondheid, omdat ze altijd met biochemische reacties in ons lichaam gepaard gaan. Als onze emoties geen natuurlijke uitweg vinden, gaan ze op zoek naar andere manieren om tevoorschijn te komen. Bijvoorbeeld in de vorm van hoofdpijn of rugklachten. Hierdoor raak je uit balans.
Bij lichaamsgerichte therapie gaan we uit van de eenheid tussen lichaam en geest. Door aandacht aan je lichaam te besteden word je je bewust van vastzittende emoties en ontdek waar je precies mee zit. Lichaamsgerichte therapie kijkt naar lichaamshouding, beweging, ademhaling, aanraking, ontspanning en fysieke beleving. Spanningen in het lijf worden voel- en bespreekbaar gemaakt. Vervolgens kunnen blokkades worden opgeheven en problemen verwerkt worden.